Proefopstelling voor slimmer onderhoud geopend

Proefopstelling voor slimmer onderhoud geopend

Het Fieldlab Smart Maintenance Techport, een proefopstelling voor het ontwikkelen van slimmer onderhoud, is op donderdag 13 juni officieel geopend voor gebruik. Het is gevestigd in de Academy van Tata Steel en één van de 39 nationale Smart Industry Fieldlabs.

Het Fieldlab is een fysieke plek waar een slimmere manier van onderhoud wordt ontwikkeld en fabrieksprocessen worden gesimuleerd. Door data uit de installatie en productie te koppelen kunnen bestaande onderhoudsmodellen geoptimaliseerd worden. Het uiteindelijke doel is om onderhoud 100% te voorspellen en het productieproces zo in te richten dat tegen zo laag mogelijke kosten en zo min mogelijk energieverbruik zo veel als mogelijk kan worden geproduceerd.

Dat het Fieldlab in de IJmond ligt is geen toeval volgens Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen: “De IJmond is al ruim 100 jaar één van de toonaangevende maak- en onderhoudsregio’s van Nederland. Dit komt omdat hier een aantal prestigieuze bedrijven zijn gevestigd”.