Schnellbootbunker open voor publiek

Schnellbootbunker open voor publiek
Foto RTV Seaport/PR

Binnen de voormalige Festung IJmuiden gaat de grootste bunker van het land de enorme Schnellbootbunker tijdens de Bunkerdag open voor publiek op zaterdag 25 mei.

Deze bunker bezat veertien overdekte havens waarin Schnellboote afgemeerd werden, droogdokken, reparatiewerkplaatsen en een kazerne voor maar liefst 1000 soldaten. Vrijwilligers van het Bunker Museum IJmuiden vertellen zaterdag over de geschiedenis en de sporen uit het verleden die nog altijd zichtbaar zijn. Naast de Schnellbootbunker is de bijbehorende Torpedo-opslagbunker te bezoeken die nu bekend staat als de popbunker aan de Kromhoutstraat in IJmuiden.

Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan zaterdag van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.