Schitterende uitvoering Matthäus Passion door COV IJmuiden

Schitterende uitvoering Matthäus Passion door COV IJmuiden
Foto RTV Seaport/Netty Struijs

Onder leiding van dirigent Piet Hulbos bracht de Christelijke Oratorium Vereniging IJmuiden vrijdagavond een schitterende Matthäus Passion ten gehore. In een uitverkochte Nieuwe Kerk aan de Kanaalstraat in IJmuiden voerde het koor samen met de getalenteerde solisten en het barokensemble Eik en Linde het beroemde werk van Bach uit. Verder werd ook dit jaar medewerking verleend door het Velsense kinderkoor Koel Kids onder leiding van Eline Schmidt.

Het is nu onvoorstelbaar, maar na de dood van Johann Sebastian Bach raakten zijn werken lange tijd in vergetelheid. De Matthäus Passion werd pas herontdekt in 1829. Het is een wereldberoemde compositie, waarin Bach de mensen persoonlijk aanspreekt en het lijdens- en sterfverhaal van Jezus vertelt.

Inmiddels geldt de Matthäus als tijdloze muziek, bestand tegen elk verschil in cultuur, achtergrond of leeftijd. De jaarlijkse uitvoering in Velsen door de COV IJmuiden is een traditie die de komende jaren een vervolg verdient. Na afloop werd er niet geapplaudisseerd; de stilte na het stervensmoment van Jezus is veelzeggender dan een emotioneel geladen uitbarsting.