Eerste waterstofschip via IJmuiden naar Amsterdam

Eerste waterstofschip via IJmuiden naar Amsterdam
© RTV Seaport / Dennis Gouda

De Energy Observer, het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse voer donderdag 4 april vanuit IJmuiden via het Noordzeekanaal naar Amsterdam.

Op 29 maart verliet het schip de haven van Antwerpen om zijn Odyssee door Noord-Europa voort te zetten om in het hart van Amsterdam van 5 tot en met 14 april 2019 af te meren.

De Energy Observer is het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart en dat streeft naar energieautonomie. Dit elektrisch aangedreven schip van de toekomst functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Deze technologische en wetenschappelijke uitdaging heeft als doelstelling om geavanceerde technologieën te testen onder extreme omstandigheden, als voorloper op toekomstige energienetwerken, toepasbaar op land.