Mysteryshopper slaat zijn slag

Mysteryshopper slaat zijn slag
Foto RTV Seaport/PR

Het is een mysteryshopper op zaterdagavond 23 maart gelukt om bij zeven verschillende locaties in de gemeente Velsen alcoholische dranken te kopen. De mysteryshopper, die zichtbaar jonger is dan 18 jaar, deed dit in opdracht van burgemeester Dales om te zien of horecaondernemers -die alcoholische dranken verkopen- zich aan de regels houden ten aanzien van de verkoop aan minderjarigen.

De mysteryshopper is één van de middelen die de gemeente inzet om zicht te krijgen op de handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcohol. De mysteryshopper gaat onder begeleiding op pad, maar bestelt en koopt zelfstandig een alcoholische drank.
Burgemeester Dales:
“Ik ben erg geschrokken van de uitkomsten van dit onderzoek. De bezochte locaties nemen de regels rondom het schenken van alcohol niet serieus. Ouders moeten het gevoel hebben dat hun kinderen veilig uit kunnen gaan. Daar heb ik als burgemeester een rol in, maar ook horecaondernemers moeten hierin hun professionele verantwoordelijkheid pakken.”

Alle bezochte locaties worden op de hoogte gebracht van het bezoek van de mysteryshopper, waarbij zes locaties een officiële waarschuwing krijgen. Bij één locatie -waarbij eind 2018 al een officiële waarschuwing is verstrekt- gaat de burgemeester daadwerkelijk optreden. Veel vergunninghouders denken dat zij beter met de leeftijdsgrens om gaan dan in werkelijkheid het geval is. Vandaar dat de gemeente Velsen zich de komende periode gaat inzetten om de bewustwording rondom dit onderwerp te vergroten bij zowel jongeren en ouders als bij de verkopende ondernemers.