Baudet boekt monsterzege in Velsen

Baudet boekt monsterzege in Velsen
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft Forum voor Democratie in de gemeente Velsen veruit de meeste stemmen binnengesleept. Niet minder dan 6.133 kiesgerechtigden kozen voor de partij van Thierry Baudet, goed voor 21,3% van alle uitgebrachte stemmen. Daarmee laat hij de VVD en alle andere partijen ver achter zich.

Het aandeel van nummer twee VVD nam af van 16,2% tijdens de PS-verkiezingen in 2015 tot 13,4% nu. Naast FvD is GroenLinks de tweede winnaar geworden, de partij staat nu derde met 10,4%, dat was in 2015 nog 4,3%. De vierde plaats is voor de PvDA (van 10,3% naar 9,5%), gevolgd door de PVV, die met 15,4% naar 8,1% fors heeft verloren. Dat geldt ook voor nummer zes D66, dat daalde van 13,9 naar 8,1%.

In de gehele provincie Noord-Holland is Forum voor Democratie ook de grootste geworden, al zitten daar zowel GroenLinks als VVD de winnaar op de hielen: deze drie partijen krijgen ieder negen zetels in de Provinciale Staten. D66 en PvdA gaan beide terug naar zes, CDA naar vier en Partij van de Dieren, PVV en SP krijgen ieder drie zetels.

Zie bijvoorbeeld www.verkiezingensite.nl voor alle uitslagen, waaronder die van Velsen en Noord-Holland.