Velsense kinderen gezonder dan in 2014

Velsense kinderen gezonder dan in 2014
Foto: kindermonitor 2018

Kinderen in Velsen bewegen meer, eten gezonder en groeien vaker op in een rookvrije omgeving.

De extra inspanningen om kinderen gezonder op te laten groeien lijken dus hun vruchten af te werpen en worden verder uitgebreid. Want voor kinderen die niet bij beide ouders wonen, een migratieachtergrond hebben, of waarbij het gezinsinkomen laag is, geldt deze positieve ontwikkeling helaas niet. Daar zien we dat een gezonde leefstijl om allerlei redenen soms moeilijk vast te houden is.
Deze en andere gegevens komen uit de Kindermonitor 2018. Hiervoor hebben 1512 ouders van kinderen tussen de 0 en 11 jaar een vragenlijst ingevuld. De gemeente gebruikt de resultaten van de Kindermonitor om te kijken of ze op de goede weg zijn met het jeugd (preventie) beleid. De Kindermonitor kunt u lezen op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.

In vergelijking met 2014 zijn kinderen in Velsen meer water en minder zoete drankjes gaan drinken. Samen met scholen, consultatiebureaus en jeugdartsen maakt de gemeente het belang van water drinken duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld watertappunten geplaatst op verschillende plekken in Velsen. Ook eten kinderen voldoende fruit, 71% eet elke dag voldoende fruit. Het eten van voldoende groente is nog een aandachtspunt, 43% eet dagelijks voldoende groente.

Op dit moment mogen de Jan Campertschool, De Zefier en De Hoeksteen het label ‘Gezonde School in Velsen’ voeren. Kinderen mogen dan alleen gezonde producten meenemen en krijgen alleen gezonde producten aangeboden op school.                                              

Kinderen in Velsen bewegen gelukkig steeds vaker! Zo is 85 % van de Velsense kinderen lid van een sportvereniging en speelt 72% elke dag minimaal een half uur buiten. De gemeente stimuleert kinderen met een sportpas waarmee ze verschillende sporten kosteloos uit kunnen proberen. Ook zijn er 18 buurtsportcoaches actief in Velsen die onder andere kinderen tegen een laag tarief laten spelen en bewegen. Dit gebeurt na schooltijd en in de vakanties. Een verbeterpunt in Velsen zijn de speelplekken. Ouders geven aan dat er te weinig veilige speelplekken in de buurt zijn. De gemeente gaat daarom de openbare speelplekken nog eens onder de loep nemen.

%d bloggers liken dit: