Eerste deur nieuwe zeesluis gearriveerd

Eerste deur nieuwe zeesluis gearriveerd
© RTV Seaport / Ton van Steijn

Vandaag is de eerste van in totaal drie deuren van de nieuwe zeesluis aangekomen in IJmuiden. Deze deur is door een sleepboot over de Noordzee naar zijn eindbestemming vervoerd. Zie hieronder onze foto- en videoreportage.

Met een tussenstop op de Tweede Maasvlakte heeft de deur ruim 26.000 km afgelegd tussen Zuid-Korea en IJmuiden. Het transport over de laatste 80 km nam 30 uur in beslag en is zonder problemen verlopen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is blij met de aankomst van de deur: ‘Het is mooi dat na een hele lange reis nu de eerste sluisdeur op de plek van bestemming is aangekomen. Dat is een mijlpaal voor dit project en de start van een nieuw hoofdstuk in de bouw van de grootste zeesluis ter wereld.’

De sluisdeur met een afmeting van 72 meter lang, 24 meter hoog en 11 meter breed is drijvend naar IJmuiden gesleept. De gesloten constructie van de deur is te vergelijken met een schip. De deuren hebben luchtkamers waardoor ze ondanks hun gewicht van 3000 ton blijven drijven. Ballasttanks gevuld met water zorgden voor de stabiliteit. De komende periode worden, zodra het weer het toelaat, ook de andere twee deuren van de Maasvlakte naar IJmuiden gesleept.

Alle techniek die noodzakelijk is om de deuren goed te laten functioneren is in Nederland gefabriceerd en wordt hier ingebouwd. Het gaat om de elektrische en de hydraulische installaties zoals rolwagens, de aandrijving van de deuren en de technische ruimtes. Een van de deuren wordt afgebouwd in een uitgegraven deel van toekomstige kolk van de nieuwe zeesluis. De andere twee in het westelijk havengebied van Amsterdam.