Gebruik het zebrapad veilig!

Gebruik het zebrapad veilig!
Foto: Reinder Weidijk

Om de verkeersveiligheid rondom scholen verder te verbeteren gaat de gemeente Nijntjetegels aanbrengen bij een aantal zebrapaden in de directe nabijheid van basisscholen. Wethouder Bram Diepstraten onthulde samen met de leerlingenraad van basisschool De Origon vrijdag het eerste aangebrachte exemplaar.

Aanleiding tot deze actie is een brief die de leerlingenraad had gestuurd over de onveiligheid van het zebrapad. Een zebrapad is, in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, van zichzelf nooit veilig. Bij elke wegoversteek moet je eerst zeker weten dat je veilig kunt oversteken. Dat is bij een zebrapad niet anders dan bij een gewone oversteek. Een zebrapad maakt het oversteken alleen wat makkelijker, omdat een voertuigbestuurder voor je behoort te stoppen volgens de regels.

Volwassenen geven, wellicht onbewust, te vaak een slecht voorbeeld voor kinderen. Niet zelden stappen volwassenen de weg op om naderend rijverkeer min of meer te dwingen tot stoppen, desnoods via een noodstop. Onverstandig, want als kwetsbare voetganger win je het niet van een motorvoertuig als die niet op tijd kan stoppen. Deze manier van oversteken is vooral ook een verkeerde voorbeeld dat kinderen helaas onbewust volgen.

De Nijntjetegel legt kort en krachtig uit wat je moet doen voor een veilige oversteek. De tegel moet bijdragen aan het bewustzijn, ook bij volwassenen. Stop als ouder altijd bij de stoeprand, laat merken dat je kijkt, of laat een kind kijken en oordelen! Geef hen de tijd, omdat zij nog moeite hebben met inschatten van snelheid en remweglengte.