Voorlichting over verslaving

Voorlichting over verslaving
© RTV Seaport / PR

In week 3 t/m 5 krijgen de leerlingen van het Ichthus Lyceum voorlichting over verslaving en gewoonten.

Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik. De voorlichting wordt gegeven door goed opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de enige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de  gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.