Welke vrouw krijgt in 2019 eerste Ribbius Peletier penning?

Welke vrouw krijgt in 2019 eerste Ribbius Peletier penning?
Foto RTV Seaport/PR

Ze was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland en werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. Nu wordt een penning naar haar vernoemd: Liesbeth Ribbius Peletier. Een jury onder leiding van Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, reikt de Ribbius Peletier penning volgend jaar voor het eerst uit aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

In 1946 kreeg Noord-Holland haar eerste vrouwelijke bestuurder: gedeputeerde Mr. A.E. Ribbius Peletier was een energieke besluitvaardige vrouw met grote overtuigingskracht, meer bestuurder dan politica. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie, vrouwenrechten en de scholing van arbeidersvrouwen. Liesbeth Ribbius Peletier overleed in 1989.

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Provinciale Staten gaan dit vieren met een tentoonstelling over de eerste vrouwen in politieke functies in Noord-Holland, gekoppeld aan politici van nu. De tentoonstelling van 25 januari tot 20 maart 2019, de dag na de Provinciale Statenverkiezingen is te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.