Vijftien Stolpersteine bij Huize Dina

Vijftien Stolpersteine bij Huize Dina
Foto RTV Seaport/Chris Hoppenbrouwer

Afgelopen zondag zijn vijftien zogenaamde Stolpersteine geplaatst bij voormalig ‘Huize Dina’ aan de Duinlustparkweg in Santpoort-Zuid. Dit gebeurde ter nagedachtenis van de Joodse meisjes die er tot 1942 hebben gewoond en van daaruit zijn weggevoerd en vermoord in Sobibor of Auschwitz.

In 1930 werd Huize Dina gesticht door de ʻVereeniging tot Bescherming van Joodsche Meisjesʼ. Huize Dina bood een thuis aan Joodse werkende meisjes die door omstandigheden niet meer thuis konden wonen. De Historische Kring Velsen heeft zich ingezet voor de plaatsing van de Stolpersteine. Dankzij sponsoring kan er voor elk van de meisjes een Stolperstein worden geplaatst in het trottoir voor voormalig Huize Dina.

De Stolpersteine bestaan uit een messing plaatje met de naam, geboorte- en sterfdatum van de meisjes. Ze werden geplaatst door de Duitse Gunther Demnig, de initiatiefnemer van het Stolpersteine-project. De ceremonie werd bijgewoond door onder andere familieleden en verwanten van een aantal van de meisjes, die konden worden opgespoord door  speurwerk van genealoog Max van Dam, beheerder van de website met stambomen van Joodse families in Nederland.

Zie hieronder onze video- en fotoreportage: