Buren vieren eeuwfeest met Tata Steel

Buren vieren eeuwfeest met Tata Steel
Foto: Tata Steel

Vandaag heeft Tata Steel in IJmuiden zo’n 4.000 omwonenden ontvangen op de speciale Burendag ter ere van het 100-jarig bestaan van hetstaalbedrijf.

Op het festivalterrein konden jongeren actief met techniek aan de slag in verschillende workshops. Met een virtual reality bril kon je de processen in de Hoogovens, Staalfabriek en Warmbandwalserij beleven alsof je in de fabriek stond. Vanuit het reuzenrad kon je het 750 hectare grote bedrijfsterrein en de omgeving overzien. Er werden lezingen gegeven door twee van de auteurs van het jubileumboek ’Door Staal Gedreven’.

Op de staalmarkt stonden verschillende bedrijfsonderdelen met infostands en de eigen brandweer van Tata Steel was aanwezig met twee voertuigen. Op twee locaties was er live muziek, verzorgd door Zeemanskoor De Raddraaiers en het Tata Steel orkest. Voor veel bezoekers was de spectaculaire theatershow ‘Door het Vuur’ het hoogtepunt van de dag. Eregast was burgemeester Mieke Baltus van Heemskerk, die aangaf heel trots te zijn op het staalbedrijf.