Tentoonstelling 100 jaar staal

Tentoonstelling 100 jaar staal
Foto RTV Seaport/PR

Vanaf 1 september t/m 27 januari 2019 presenteert Museum Kennemerland in Beverwijk 100 Jaar Staal in de IJmond. Een tentoonstelling over de invloed van honderd jaar Hoogovens/Tata buiten de poorten.

De oprichting van Hoogovens heeft grote gevolgen gehad voor de IJmond. Zo verrezen in rap tempo woningen voor de duizenden werknemers. Deze tentoonstelling is het tweede deel van ‘Buiten de poort’ over de effecten van honderd jaar Hoogovens op de omgeving.

De aanwezigheid van Hoogovens stimuleerde ook het ondernemerschap. Velen starten een eigen bedrijf. Filmmakers Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg hebben peciaal voor de tentoonstelling drie korte, boeiende portretten gemaakt van drie verschillende ondernemers: Loek Scholten (Nilo), Wim Strijk (IJmond Transport Groep) en Nico Bleijendaal (Danieli Corus).

Tijdens de opening op 1 september nemen Piet Paree, Frank Edam en Huub van der Laan bezoekers om 15.00 uur mee terug naar de tijd van Henri Wenckebach, die betrokken was bij de oprichting van de Hoogovens.