Bramen plukken

Bramen plukken
© RTV Seaport / PR

Augustus staat bekend als de oogstmaand van de braam, ook in het duingebied. In het duin vindt u vooral dauwbraam. De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden heerlijk en licht zoet van smaak. Waar mag je nou bramen plukken en waar niet?

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunt u zelf bramen plukken, maar alleen direct langs wegen en paden en in de speelterreinen.

Noordhollands Duinreservaat
In het Noordhollands Duinreservaat mag u in augustus bramen ook buiten de wegen en de paden plukken. Let wel op, want honden zijn er buiten de paden niet toegestaan, ook niet als ze (kort) aangelijnd zijn.

Plukken niet toegestaan in infiltratiegebied
In het infiltratiegebied bij Castricum is plukken niet toegestaan. Hier bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar.

Maaien
Om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken, worden in het infiltratiegebied stukken riet gemaaid, zodat er een open, overzichtelijk gebied ontstaat. Bij dat maaien kunnen ook bramenstruiken worden weggemaaid. Dat is niet te voorkomen en noodzakelijk om Noord-Holland van fris en zuiver drinkwater te voorzien. In de rest van het duinreservaat staan echter voldoende bramenstruiken, zodat een ieder zijn of haar maaltje bij elkaar kan plukken.

Veel plukplezier!