Blijf van de zomer maar liever thuis

Blijf van de zomer maar liever thuis
© RTV Seaport / PR

Met de huidige zomerse dagen slaat bij velen de twijfel toe. Gaan we wel weg van huis of wordt het dit jaar ‘Balkonia’ of ‘Auszuhause’? Niet alleen het prachtige weer blaast die overwegingen nieuw leven in, ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol.

De gelegenheidsinbreker opereert vaak in zijn eigen wijk. Hij loopt daar rond en ziet al snel of iemand niet thuis is. Het valt op als er dagenlang ’s avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. Of de lamellen of gordijnen ook overdag dicht zijn. Wanneer je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, dan is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is. Ook netjes gesorteerde post op de eettafel is een duidelijk teken.

Enkele tips; laat de post in een kastje opbergen. Sluit al weken voor de vakantie je gordijnen anders. Laat ze half open zodat je overdag en ’s avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte. Zorg voor goed hang  – en sluitwerk. Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En leg een tijdschrift of open boek op tafel, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen. En maak via social media niet wereldkundig dat je op vakantie gaat.