Wethouders Verkaik en Vennik naar Februaristaking

Wethouders Verkaik en Vennik naar Februaristaking
Foto: Hans Mooren

Op zondag 25 februari 2018 wordt in Amsterdam opnieuw de Februaristaking van 1941 herdacht. De wethouders Verkaik en Vennik leggen namens de gemeente Velsen een bloemstuk bij het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

De Februaristaking is de geschiedenis ingegaan als een moedige daad van vele tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun vervolgde Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. De staking was destijds voor velen in ons land een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

De herdenking begint om 16.45 uur. Directeur Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum Amsterdam houdt een korte toespraak. Joy Wielkens treedt samen met gitarist Vlado Spisiak op tijdens de herdenking. Zij zong vorig jaar bij het 5 mei Bevrijdingsconcert op de Amstel en werkte samen met Vlado mee aan de PoëzieRevue. André van Duin zal enkele gedichten voordragen. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden.