Talkshow NV IJmond over netwerk-etiquette

Talkshow NV IJmond over netwerk-etiquette
Foto OV IJmond / Friso Huizinga

De kerstborrel van OV IJmond vond dit jaar plaats bij MijnKerstmarkt.nl in de Felison Cruise Terminal. Bijna honderd ondernemers waren getuige van de geboorte van de talkshow NV IJmond, het regionale broertje van NV Haarlem en beoogde opvolger van NV Velsen.

Het centrale thema van deze korte talkshow, die gold als een voorproefje van wat NV IJmond kan worden, was netwerk-etiquette. Hoe belangrijk is een eerste indruk? Wat is er voor nodig om een succesvol netwerker te worden? En wat moet je echt niet doen? Deze en andere vragen werden beantwoord door een panel dat naast netwerkdeskundige Anne-Marie van Leggelo bestond uit Kevin de Jong (Bannink), Tim de Rudder (wethouder EZ van Beverwijk), Patty Duijn (uitvaartondernemer) en Just Ritskes (Graphic Sign/MijnKerstmarkt.nl).

‘Je hebt maar een kans om een goede eerste indruk te maken’, zei Van Leggelo. ‘Dat gebeurt in een paar seconden en als dat niet goed gaat, zijn er vier bijeenkomsten nodig om die slechte eerste indruk weer weg te poetsen.’ Overmatig alcoholgebruik is not done, net als iemand niet aankijken als je een visitekaartje in ontvangst neemt. ‘Het is wel zo netjes om aandacht te besteden aan degene waarmee je staat te praten.’

De jonge fiscalist Kevin de Jong nam de tips gretig in zich op. ‘Je moet vooral ook jezelf zijn’, gaf de meer ervaren Patty Duin als extra tip aan hem mee. ‘Ik zoen alle vrouwen’, reageerde Just Riskes gevat op de discussie of zoenen wel of niet gewenst is op een netwerkbijeenkomst. ‘De heren moeten de dames het initiatief laten’, aldus expert Anne-Marie van Leggelo. ‘En dan links beginnen.’ Ervaringsdeskundige Tim de Rudder neemt zich elke bijeenkomst voor om een of enkele nieuwe contacten te leggen.

De presentatie van NV IJmond was in handen van Michael Struis en Gertjan Huijbens. Normaal gesproken is Jaap Sluis ook van de partij, maar hij was verhinderd. ‘We hebben de ambitie om in 2018 samen met OV IJmond vier talkshows te organiseren’, aldus Huijbens. ‘Maar dan wel weer in een theatersetting, want tijdens een borrel is niet ideaal. Veel mensen stonden met elkaar te praten en dat kwam de aandacht niet ten goede.’

Aandacht was er wel toen puntdichter Jan J. Pieterse het woord nam. Met zijn scherpe, komische gedichten had hij de lachers snel op zijn hand. Na de talkshow ging de kerstborrel verder met smakelijke hapjes en een optreden van de zingende kerstman.