Boek over nieuwe sluis al klaar

Boek over nieuwe sluis al klaar
© RTV Seaport / Ron Pichel

Het werk aan de nieuwe zeesluis in IJmuiden is pas eind 2019 voorbij, maar het eerste boek hierover is al verschenen. Maandagmiddag was de presentatie van ‘Een nieuwe voordeur, de bouw van de grootste sluis ter wereld’. Dit gebeurde heel toepasselijk in SHIP, het informatiecentrum vlak bij de enorme bouwput.

Minister Melanie Schultz van Haegen sprak bij het officiële startschot van de aanleg van de nieuwe zeesluis in september 2016 van een ‘nieuwe voordeur van Amsterdam’ en noemde het ontwerp van OpenIJ ‘een icoon van inventief bouwen’. De journalisten Pieter van Hove, Kees de Boer en Gwendelyn Luijk (tevens fotografe) gebruikten deze uitspraak voor de titel van hun boek.

Het drietal maakte het afgelopen jaar voor IJmuider Courant en Dagblad Kennemerland een serie van 23 verhalen, waarin aandacht werd besteed aan dit reuzenproject en de gevolgen voor de gebruikers en omwonenden. De auteurs spraken hiervoor met tientallen mensen die direct of indirect met de sluis te maken hebben.

Deze verhalen zijn nu in ‘Een nieuwe voordeur, de bouw van de grootste sluis ter wereld’ gebundeld en aangevuld met de geschiedenis van het sluizencomplex en SHIP, het Sluis- en Haven-Informatiepunt over het Noordzeekanaalgebied en de aanleg van de nieuwe sluis.

Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder meer de revolutionaire manier van bouwen, de gevolgen voor de sleepdiensten, het Loodswezen, de Vletterlieden, het sluisleidingscentrum, de bewoners van Sluiseiland, de cruisevaart, duurzaamheid en de landelijke inpassing van het sluizencomplex.

Het boek kost € 12,50 en is te koop bij SHIP, de Readshop in Beverwijk en IJmuiden, Primera aan de Planetenweg in IJmuiden en Bredero boeken in de Hoofdstraat in Santpoort-Noord.

%d bloggers liken dit: