Kleurrijk pad tegen intolerantie

Kleurrijk pad tegen intolerantie

‘Tolerantie voor mensen van verschillende achtergrond en het er als persoon mogen zijn.  Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch dienen we alert te zijn: discriminatie en intolerantie liggen op de loer. Laat de regenboog-loper daar symbool voor staan. Dat we met elkaar deze uitingen niet dulden.’

Deze woorden sprak raadslid Marc Hillebrink vlak voor de opening van het Regenboogpad op Plein ’45. Als raadslid van D’66 diende hij samen met een aantal andere partijen een motie in, die werd aangenomen door de gemeenteraad en daarmee de weg effende voor het pad.

Naast Hillebrink sprak burgemeester Frank Dales duidelijke woorden. ‘Het maakt de samenleving mooier en rijker dat iedereen verschillend is. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, was er weinig aan. Ik pleit voor een inclusieve samenleving. Iedereen, homo of hetero, moet meedoen in de gemeente Velsen. En wij staan open voor alle initiatieven op dit gebied.’

Nadat zij samen het lint door hadden geknipt, wandelden Dales en Hillebrink hand in hand over het pad dat de diversiteit en solidariteit met LHTB’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) kracht bij wil zetten. Hun voorbeeld werd gevolgd door diverse Velsenaren, die eveneens hand in hand de kleurrijke weg bewandelden. Het was overigens aanvankelijk bedoeld om een regenboog-zebrapad aan te leggen, maar dat stuitte op teveel verkeerstechnische bezwaren.