Investeringsproject Tata Steel in IJmuiden op koers

Investeringsproject Tata Steel in IJmuiden op koers
Foto: Tata Steel

Bij Tata Steel in IJmuiden krijgt een van de belangrijkste investeringsprojecten inmiddels vorm.

In oktober vorig jaar is de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe, additionele continugietmachine in de Staalfabriek. In deze installatie wordt vloeibaar staal omgezet in plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang. Op vrijdag 29 september werden de eerste 80 vrachtwagens met beton gestort voor de fundering voor deze enorme installatie met een lengte van zo’n 35 meter. Daarvoor is in de Staalfabriek een bouwput gegraven met een breedte van 40 meter, een lengte van 195 meter en een diepte van 14 meter. Voor de fundering wordt 12.000 m3 beton gestort. Voor de fundering wordt ook zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt. Dagelijks zijn er gemiddeld 65 personen aan het werk in de bouwput. Wat het project extra bijzonder maakt is dat het plaatsvindt in een fabriek die volop in bedrijf is. Het aanbrengen van de fundering zal tot april 2018 duren. Daarna start de fase van het ter plekke bouwen van de continugietmachine. De nieuwe installatie wordt in 2019 in gebruik genomen. In totaal is met dit project een investering van zo’n 200 miljoen euro gemoeid. Op dit moment heeft de Staalfabriek twee continugietmachines.