3e Gitaarfestival IJmond

3e Gitaarfestival IJmond
RTV Seaport / Foto: Ton van Steijn

Voor de derde keer vond op zondag 1 oktober 2017 het Gitaarfestival IJmond plaats in het Kennemer Theater en in de Grote Kerk in Beverwijk.

Om 13.00 uur vond in de Grote Kerk de opening plaats door de drie cultuurwethouders Robert de Beest van Velsen, Cecilia van Weel van Beverwijk en Aad Schoorl van Heemskerk. Alle drie IJmond gemeenten sponseren het festival en dragen het een warm hard toe, niet alleen als voorbeeld van samenwerking, maar vooral door de unieke opzet door elke gitarist uit de IJmond die wil deelnemen een plaatsje te geven op één van de podia. De muziekscholen zijn direct na de vakanties aan de gang gegaan met de voorbereidingen. Aan de repetities voor het openingsconcert van Nicolay Totev voor vier groepen gitaar hebben 25 gitaristen meegedaan. Daarnaast hebben 65 gitaristen zich opgegeven om op één van de drie podia een optreden te verzorgen, alleen of in kleine groepjes. Iedereen die wil spelen mag het podium op.

Volgens gitarist Adrie Winkelaar is dat het unieke recept van het Gitaarfestival IJmond, en hiermee is ook een droom van hem uitgekomen.  Adrie speelde jaren terug als gitarist in de muziekband The Fellows. Drie jaar terug zag hij zijn droom werkelijkheid worden toen het festival werd opgezet. Volgens Adrie is dit festival uniek, want iedereen mag hier spelen. “Het is wel mijn droom geweest om iedereen die gitaar speelt de gelegenheid te geven”, vertelt hij. “Gevorderden, amateurs, mannen en vrouwen: iedereen met een gitaar is welkom”.