Nieuwe postzegel met ventilatietoren Velsertunnel

Nieuwe postzegel met ventilatietoren Velsertunnel
© RTV Seaport / Ron Pichel

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de nieuwbouw in Nederland zich razend snel. Dit staat in de architectuurgeschiedenis als de periode van de wederopbouw bekend. PostNL schenkt vandaag met het postzegelvel ‘Architectuur wederopbouw’ aandacht aan tien karakteristieke gebouwen tot 1958 uit deze stroming. Onder deze gebouwen vallen ook de hyacintachtige Ventilatiegebouwen Velsertunnel (1957) uit Velsen, die tegenwoordig zijn opengesteld voor rondleidingen.
De afgebeelde gebouwen zijn nog steeds te bewonderen voor het publiek en vertonen in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken uit de wederopbouwperiode. De Ventilatiegebouwen Velsertunnel van architect G.Th. Rietveld zijn daar een goed voorbeeld van. Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van de eerste vijftien jaar na de oorlog. Naast de Ventilatiegebouwen staan onder andere Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Faculteit voor Geodesie (Wageningen) en de Koninklijke Hoogovens (IJmuiden) op het postzegelvel afgebeeld.

Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl.