Badgast onzichtbaar voor reddingsbrigade

Badgast onzichtbaar voor reddingsbrigade
© Reddingsbrigade Nederland

Zwemmen in zee voor de kust van IJmuiden kan erg gevaarlijk zijn. En dat is niet zozeer vanwege de zee maar vooral door het beperkte toezicht vanuit de uitkijktoren. De reddingsbrigade heeft daar door een steeds hoger groeiend duin slecht zicht op het strand en de zee.

En daardoor bestaat de kans dat de reddingsbrigade te laat kan inschatten of sprake is van een noodssituatie. “We hebben het gelukkig nog niet meegemaakt”, zegt Kees Buis van de Reddingsbrigade IJmuiden. “Maar het zou in de toekomst kunnen gebeuren.”

De uitzichttoren, eigendom van de gemeente, is sinds enige tijd uitgerust met camara’s, maar Buis meent dat dat geen structurele oplossing is. “Er gaat niets boven iets met je eigen ogen zien. Met camerabeelden wordt het zicht toch te veel beperkt.”

Afgraven van het duin is dé oplossing, maar dat gaat niet zomaar. De duinen maken deel uit van een natuurgebied, Natura 2000. De gemeente is bereid de reddingsbrigade te helpen maar is met handen en voeten gebonden aan Europese regels. “Spijtig”, zegt Buis, “maar kennelijk is natuur belangrijker dan een mensenleven.”

%d bloggers liken dit: