Santpoort Jazz & food heeft potentie

Santpoort Jazz & food heeft potentie
© RTV Seaport / Ron Pichel

Het was even wennen, de combinatie van Jazz en food. Aan de samenstelling van zowel het muziekprogramma als het aanbod aan eten en drinken kan mogelijk nog wat gesleuteld worden. Maar Santpoort Jazz, Blues & Food was zowel vrijdag als zaterdag sfeervol en geslaagd en proeft zeker naar meer.

Wat pleit voor de organisatoren van het evenement op het dorpsplein, is dat zij het begrip Jazzfestival tamelijk serieus nemen en het niet zoals bijvoorbeeld in Haarlem als dekmantel gebruiken om vooral mainstream-popmuziek te programmeren.

Dat maak dat de bezoekers die vooral voor de gezelligheid en het aanbod van eten en drinken komen, soms muziek moeten verteren die zij vooral als ‘gepingel’ of ‘gefreak’ beschouwen. Dit wordt echter weer gewaardeerd door het andere deel van het publiek, dat juist voor deze muziek naar het centrum van evenementendorp Santpoort-Noord was gekomen. Bovendien wordt iedereen weer vrolijk van de meer toegankelijke en dampende blues van de Thomas Toussaint band, die vrijdag de avond besloot, en van de lekkere en herkenbare soul van de Van Lent band, die zaterdag het grote dessert vormde.

Ook de akoestische sets op het kleine ‘steenpodium’, die de optredens op het grote podium afwisselden, werden door het talrijke publiek gewaardeerd en zorgden zowel vrijdag met Better Together (Fabiane Dammers & Jelle Visser) als zaterdag met het kwartet Ampless voor een opvallend intieme sfeer op het plein aan de Broekbergenlaan. Dat het hier in beide gevallen vooral popliedjes betrof, mocht de pret niet drukken.

Eervolle vermeldingen voor de jonge zanger en gitarist Timo de Vlugt, die vrijdag twee korte optredens verzorgde, en good-old Robbert Fossen, die spontaan met mondharmonica-held Thomas Toussaint een extra set bracht. En voor de jonge en uiterst speelse en talentvolle band Tiri Bowi, met de jarige saxofonist Willem Abelen, die zaterdag liet horen dat er met een funky en groovy aanpak wel degelijk toekomst is voor de geïmproviseerde muziek.

Met verder het trio van slide-gitarist Dennis Verkerk (vrijdag) en het trio van saxofonist Willem Hellbreker (zaterdag), bood het kleinschalige festival continu live-muziek van zeer behoorlijk niveau, wat gelet op de beperkte middelen als een prestatie van formaat mag worden gezien.

Nu nog een wat gevarieerder en groter aanbod van gerechten (helaas hadden twee foodtrucks zich op het laatste moment afgemeld) en Santpoort Jazz, Blues & Food gaat een heerlijke toekomst tegemoet als sfeervolle afsluiting van de zomer in Santpoort.