Geen Blauwe Vlag voor Velsen

Geen Blauwe Vlag voor Velsen
© RTV Seaport / PR

Donderdag 18 mei 2017 is bekend geworden aan welke stranden de Blauwe Vlag is toegekend. Deze vlag, een internationaal eco-label, is dit jaar helaas niet uitgereikt aan Het Kennemerstrand in IJmuiden en Strand Noordpier in Velsen-Noord. Dit omdat de kwaliteit van het zeewater niet “uitstekend” maar ”goed” was.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen op het gebied van milieu, informatie, milieumanagment, veiligheid en waterkwaliteit. De Blauwe Vlag is in de afgelopen jaren aan zowel het Kennemerstrand als Strand Noordpier toegekend. Ook dit jaar is er uitstekend gescoord op alle vereiste criteria, met uitzondering van de kwaliteit van het zeewater. Om het keurmerk te mogen ontvangen moet ook de kwaliteit van het zeewater uitstekend zijn. Met nadruk wordt gezegd dat het zeewater goed is om in te zwemmen en te recreëren.

De gemeente Velsen is verbaasd en teleurgesteld over de uitslag van de waterkwaliteit naar de Europese zwemwaterrichtlijn. Ondanks dat de gemeente weinig invloed heeft op die kwaliteit van het zeewater was de verwachting dat dit nog beter zou zijn dan voorheen. Er zijn in de afgelopen jaren namelijk veel extra investeringen gedaan op en rond de stranden. Ook is er veel geïnvesteerd in rioolmatregelen waaronder de aanleg van nieuwe riolering bij Zeehaven IJmuiden. Tot slot is er veel minder lozing in de havens en ook zijn er geen aanwijzingen voor een mogelijke vervuiling van het zeewater via het Noordzeekanaal. Samenvattend is er geen verklaring te geven waardoor de kwaliteit van het zeewater lager is gekwalificeerd dan in de afgelopen jaren.

Patrick Poelmann, voorzitter van de nationale jury Blauwe Vlag Nederland; Met pijn in het hart heb ik dit bericht aan de gemeente moeten meedelen. Temeer daar de gemeente op álle andere criteria van de Blauwe Vlag uitstekend scoort.

Annette Baerveldt, wethouder gemeente Velsen; Het is zo ontzettend jammer dat het niet gelukt is om de Blauwe Vlag te ontvangen. Vooral omdat ik weet met hoeveel energie de gemeente en de strandondernemers zich inzetten voor een fantastisch mooi natuurlijk strand hier aan weerszijden van het Noordzeekanaal.