Rondleiding in vishal

Rondleiding in vishal
Haven IJmuiden - Some rights reserved by enovision.net

Jan Zwanenburg verzorgt donderdagochtend 18 mei vroeg een rondleiding in de vishal van IJmuiden. Hij legt uit wat er allemaal bij komt kijken voordat de vis in de winkel te koop ligt.

’s Morgens is het één en al activiteit in en rond de Vissershaven. Het gaat om de aanvoer en het sorteren van de verse vis en hoe de afslag werkt. Voor wie het ‘Moegdreek Taarpen’ nog niet kent, het is de taal die vroeger veel gesproken werd door mensen die ‘in de vis werkten’. Het omgekeerd praten was onder meer ontstaan door de onderlinge concurrentie. Jan weet er alles van en spreekt deze taal vloeiend.

De vissersschepen komen vroeg aan en daarom start de rondleiding om 6:30 uur. Na aanmelding is er informatie over de startplek. Vertrek: 6:30 uur in Oud-IJmuiden; einde rondleiding 8:30 u. Kosten 8 euro pp (kinderen 5 euro) inclusief koffie/thee. Kaarten reserveren via info@ontdekoudijmuiden of tel. 0650 905585.