Beveiliging schuur en berging vaak slecht

Beveiliging schuur en berging vaak slecht
© Foto RTV Seaport/PR

Vier op de tien Nederlanders vinden hun (vrijstaande) berging of schuur slecht beveiligd. Desondanks staan ze vol met kostbare spullen, zoals fietsen, gereedschap en tuinmeubelen. In de schuren, waar dieven eenvoudig toeslaan, bedraagt de totale waarde van de spullen die er opgeslagen worden gemiddeld 5573 euro.

Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). De (vrijstaande) berging of schuur is een stuk minder goed beveiligd dan de woning zelf. Hoogste tijd daarom voor betere beveiliging van deze ruimtes, stelt Coen Staal, voorzitter van de NIPW. ‘Mensen lijken hun berging of schuur te vergeten, terwijl ze er wel veel waardevolle spullen stallen’, zegt hij.

Veel Nederlanders hebben inmiddels beveiligingsmaatregelen getroffen om inbraak in hun woning te voorkomen. Staal roept op om hun bergingsruimtes dezelfde aandacht te geven. ‘Tuindeuren en tuinhuisjes zijn meestal voorzien van zwakke sloten die vaak niet eens op slot worden gedraaid. Sluit je ze wel af dan maak je het de dief al meteen een stukje moeilijker. Bergingen onder woonflats kunnen best meteen voorzien worden van goede sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips. Je voorkomt een hoop ellende en gaat echt met een geruster hart slapen.’