4 mei Dodenherdenking

4 mei Dodenherdenking
RTV Seaport / Foto Chris Hoppenbrouwer

Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op woensdag 4 mei, om 20.30 uur, al weer de elfde herdenking van de IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp, bij zijn graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingang Havenkade of Fultonstraat). Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Bij deze herdenking spreekt, naast de schrijfster Conny Braam, de IJmuidenaar Theo Warmenhoven – bekend als de fietser in de recente documentaire ‘Zicht op water’ over de geschiedenis van het Noordzeekanaal en IJmuiden. Theo spreekt aan de hand van de familiegeschiedenis van zijn vader en oom, twee IJmuidense communisten. Oom Simon Warmenhoven werd op 22 januari 1943, samen met 9 anderen, gearresteerd, en op 2 februari gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. De 11e herdenking zal ook weer voorzien in een cultureel programma. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen het lied ‘Van jou heb ik niets meer gehoord’ ten gehore. Een lied uit 1946 van het Zaanse verzetsduo Ber en Uut Hulsing. Inez Stapper, dochter van Bonekamps verzetskameraad Daan Stapper, zal het gedicht ‘Sterfbed’ van Truus Menger inleiden en voordragen.

Op donderdag 4 mei vindt bij Tata Steel de jaarlijkse herdenking plaats van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Hans van den Berg (directeur van Tata Steel in IJmuiden) en een vertegenwoordiger van de Centrale Ondernemingsraad zullen namens directie en medewerkers van Tata Steel in Nederland kransen leggen bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt in het bijzonder stilgestaan bij de 69 medewerkers van het staalbedrijf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hun namen staan op het oorlogsmonument en zullen één voor één door medewerkers van Tata Steel worden opgelezen tijdens de plechtigheid. Twee leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord dragen een gedicht voor. Leden van het Tata Steel Orkest zullen de plechtigheid begeleiden. Tata Steel nodigt iedereen die belangstelling heeft uit om de herdenking bij te wonen. De herdenking begint om 9.45 uur en eindigt om 10.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om een kop koffie te drinken in het Congrescentrum.