Het woord ‘fusie’ staat op IJmondagenda

Het woord ‘fusie’ staat op IJmondagenda
Raadsfractie houdt lokale verantwoordelijkheid.

Velsen, Heemskerk, Beverwijk en misschien Uitgeest samen verder onder de naam IJmond. Als een gemeente. Er wordt al lang over gepraat. Dinsdag buigt de IJmondcommissie zich in Heemskerk over ‘een fusie zodra de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar achter de rug zijn’.

Lang was het begrip fusie, op momenten dat er over ‘samen verder’ werd gesproken door raadsleden, uit den boze. Het woord alleen al werd gemeden. Maar nu staat het in een voorstel op de agenda van de IJmondraadscommissie van dinsdag 28 februari. Waar voorheen ‘IJmondiale samenwerking’ of ‘verregaande samenwerking’, zoals de IJmuider Courant het noemt, werden toegepast.

Uitgeest sluit zich liever aan bij Castricum. Ook is duidelijk dat er, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, niet meteen sprake zal zijn van een fusie. Het gaat dan om ‘een meer concrete discussie’. De Regiegroep IJmond, waarin de drie gemeenteraden zijn vertegenwoordigd, bewaakt het proces. Het is deze Regiegroep die met een voorstel komt voor een tijdschema met de vervolgstappen.