Positivisme overheerst op Burgertop

Positivisme overheerst op Burgertop

Afgaande op de reacties van de deelnemers en toeschouwers, is de eerste Burgertop in Velsen op zaterdag 11 februari een groot succes geworden. Uit alle ideeën die werden ingebracht kozen de deelnemende burgers uiteindelijk een top 10, waarbij het aantrekkelijker maken van IJmuiden en Velsen voor toeristen en eigen inwoners op de eerste plaats eindigde.
Zo’n 150 inwoners, afkomstig uit alle zeven kernen van de gemeente Velsen, waren afgekomen op de Burgertop in de Felison Cruise Terminal aan de IJmondhaven. Deze burgers waren door loting uitgenodigd of hadden zichzelf uitgenodigd door gebruik te maken van een zogenaamde wild card.
Onder begeleiding van vrijwilligers als gespreksleiders, die hiervoor een training hadden gehad, gingen de deelnemers in vier rondes aan de slag. Aan de tafels, die straten werden genoemd, ging het over uiteenlopende zaken als groen en afvalinzameling tot gemeenschapsgevoel en saamhorigheid. Positivisme overheerste, hoewel sommigen ook wat meer kritisch waren.

Organisator en ‘burgerbeest’ Remco Glas benadrukte dat hij tevreden was over de opkomst en uitkomsten. ‘Het gaat mij vooral om de kwaliteit van de inbreng’, aldus Glas. ‘We hebben dit evenement in zeer korte tijd gerealiseerd. Het is gaaf om te zien hoeveel ideeën en reacties er zijn komen. Niet alleen op deze Burgertop, maar ook via ons online platform Velsenopkoers.nl en ons forum op Facebook.’
Een kritische noot was dat de jongeren en mensen met een andere culturele achtergrond zaterdag vrijwel ontbraken. Remco Glas: ‘Mogelijk organiseren we ook nog een jongerentop, dat was een goeie suggestie van de enige jongere die wel op de uitnodiging was ingegaan. En onze Turkse en Marokkaanse gemeenschap moeten we wellicht op een andere wijze benaderen.’
De top 10 en alle andere ideeën en reacties zullen worden besproken door de gemeenteraad. De raadsleden, wethouders en burgemeester waren ’s middags wel aanwezig, maar slechts als toeschouwers. Zij willen de uitkomsten van de Burgertop onder andere gebruiken voor de strategische agenda 2020 en de bijstelling van de Visie op Velsen 2025.
De Burgertop werd live uitgezonden via Facebook, YouTube en RTV Seaport. Via Twitter en Facebook konden inwoners ook meedoen en reageren. De integrale uitzending kan via YouTube worden teruggezien en de top 10 en alle andere ingebrachte ideeën zijn terug te vinden op velsenopkoers.nl

[gss ids=”21914,21913,21912″]