Verboden te brommen en snorren op fietsroute

Verboden te brommen en snorren op fietsroute
© FOTO RTV Seaport / PR

Deze week is de nieuwe fietsroute tussen de Zeeweg in IJmuiden en Station Santpoort-Noord volledig in gebruik genomen. Deze fietsroute ligt voor een deel naast het nieuwe HOV tracé en is een zogenoemd “onverplicht fietspad”, aangegeven met het rechthoekige blauwe bord “fietspad”. Dat bord betekent dat fietsers niet verplicht zijn het pad te nemen, maar dat wel mogen doen. Voetgangers mogen dit pad ook gebruiken op delen waar geen voetpad aanwezig is. Dat geldt niet voor snorfietsers met brandstofmotor en bromfietsers.
Zij mogen volgens de verkeersregels NIET van een “onverplicht fietspad” gebruik maken. De boete bij overtreding is momenteel € 95 (excl. administratiekosten). Ook mogen ruiters het fietspad en voetpad niet gebruiken. Zij riskeren bij overtreding een boete van € 55.
Als het donker is wordt het fietspad alleen verlicht tijdens de spits. Dit is ’s ochtend vanaf ca. 7 uur en ’s avonds tot ongeveer 19 uur. Buiten deze tijden is het dus niet verlicht. Dit om de natuurlijke leefomgeving van dieren zoveel mogelijk te beschermen.
De aansluiting van het nieuwe fietspad bij de Zeeweg is tijdelijk. Deze aansluiting verandert als de rotonde Waterloolaan-Zeeweg-Minister van Houtenlaan wordt aangelegd (gepland in de periode augustus-oktober 2017 )