Volgende stap bouw nieuwe zeesluis

Volgende stap bouw nieuwe zeesluis
©printscreen uit video Rijkswaterstaat

In de eerste helft van 2017 begint OpenIJ in de bouwkuipen van de nieuwe zeesluis met de bouw van de deurkassen voor het binnen- en buitenhoofd.

De afgelopen maanden werden damwanden en buispalen geplaatst om bouwkuipen voor de deurkassen te maken. Om ze voor het binnen- en buitenhoofd te plaatsen, pompt OpenIJ eerst de bouwkuipen leeg. Als de vloer met het onderste deel van de wanden klaar is, laten de bouwers de betonnen constructie afzinken.

”Die constructie moet naar een diepte van 25 m onder NAP. Dat betekent dat de deurkassen 20m moeten afzinken ten opzichte van het niveau waar we ze bouwen. Het afzinken gaat heel geleidelijk: per dag zinkt de constructie 0,3 tot 0,5 m”, aldus Rob Gordijn. Hij is omgevingsmanager van OpenIJ, waarbinnen BAM-PGGM en VolkerWessels-DIF samen met diverse partners verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de bouw en financiering van de zeesluis.