Verleden Noordzeekanaal in bibliotheek

Verleden Noordzeekanaal in bibliotheek
De Velsertunnel door de ogen van een kunstenaar.

De Stichting Kist en het Zee- en Havenmuseum exposeren deze novembermaand in de bibliotheek stukken naar aanleiding van de film Zicht op water. In 1865, voordat het Noordzeekanaal werd aangelegd, was Velsen een klein dorp in de duinen met een enkele ‘schelpenboer en duinpieper’.

Tegenwoordig is het stuk land tussen Noordzee en IJ het tweede zeehavengebied van Nederland. Wat is er veranderd sinds de eerste kanaalgraver zijn schep in het zand zette? Met ‘Graven naar het Verleden van het Noordzeekanaal’ wekt Stichting Kist de geschiedenis tot leven. Dit verhaal is vormgegeven in de film, waarvan in november bijzondere stukken te zien zijn.

In ‘Zicht op water’ krijg je te zien hoe de IJmond veranderd is sinds de eerste schep het zand in ging voor het graven van het kanaal. Op internet http://www.bibliotheekvelsen.nl/actueel/exposities/verleden-van-het-Noordzeekanaal.html