’Tunnelplafond in korte tijd roetzwart’

’Tunnelplafond in korte tijd roetzwart’

Witte wanden, strak asfalt, geen roetdeeltje aan het plafond. De zesduizend lopers van de Velsertunnelrun krijgen 27 november de tunnel te zien zoals maar weinig mensen hem kennen. Projectleider Stephan van der Horst van Rijkswaterstaat: “Hij ruikt zelfs als nieuw”.

Eind november zijn de tests van alle nieuwe apparatuur klaar. Van der Horst. ”De Velsertunnel is bijna zestig jaar oud, maar het lijkt alsof je door een nooit gebruikte tunnel rent. Alleen koningin Juliana en haar gevolg moeten bij de opening in 1957 iets soortgelijks hebben meegemaakt.”

Het ongerepte uiterlijk beklijft niet lang. ”De wanden worden regelmatig schoongemaakt. Dat geldt niet voor het plafond. De platen zijn absorberend. Die zijn binnen een paar weken zwart van de uitstoot. Alle veiligheidssystemen zijn dan operationeel en uitvoerig getest, van de ventilatie.” Wie liever op z’n gemak door de tunnel loopt kan later terecht. De datum waarop volgt later.