Vijf jaar banenzekerheid bij Tata Steel

Vijf jaar banenzekerheid bij Tata Steel
Foto: Tata Steel

Een opgelucht bericht uit Velsen over Tata Steel en werkgelegenheid die behouden blijft. Journalist Pieter van Hove meldt in de IJmuider Courant dat de komende vijf jaar bij het staalbedrijf geen gedwongen ontslagen vallen. Eerdere berichten gaven een slechter vooruitzicht.

Van Hove komt met zijn mededeling nadat gisteravond directie en vakbonden een akkoord bereikten. Het betreft de verlenging van het zogenoemde Werkgelegenheidspact. Deze afspraak geldt sinds 1999 en werd telkens verlengd. Over de nieuwe afspraak zijn FNV Metaal en CNV Vakmensen positief.

Aanvankelijk was er een nieuwe deal voor ‘slechts’ twee jaar. Nu gaat het om vijf jaar. Het staalconcern, althans de directie hier, erkent hiermee volgens de bonden de waarde van de werknemers. Er zijn onderhandelingen met ThyssenKrupp (Duitsland). Toen dit duidelijk werd vreesde het FNV nog voor duizenden met name kantoorbanen. Voorlopig is echter de druk van de werkgelegenheidsketel bij ‘Hoogovens’ in Velsen.