HIsarna in aanloop naar duurproef

HIsarna in aanloop naar duurproef

Bij Tata Steel wordt gewerkt aan het vernieuwen van de HIsarna-installatie. Het is een alternatief voor het maken van vloeibaar ruwijzer. Slaagt dit dan kan in de toekomst staal worden gemaakt met minimaal 20% minder CO2-uitstoot en 20% lager energiegebruik.

De technologie is bij het staalbedrijf bedacht en wordt ontwikkeld en getest in Velsen-Noord. De vijfde test met HIsarna gaat in januari 2017 van start, duurt een half jaar en er wordt 25 miljoen euro geĆÆnvesteerd. Het project is door het Ministerie van Economische Zaken genomineerd voor de titel van Nationaal Icoon, een prijs voor baanbrekende innovatieve technologieĆ«n.

Belangrijkste verschil met het traditionele hoogovenproces is dat de grondstoffen (ijzererts, metallurgische kolen) niet hoeven worden voorbewerkt. Ze worden rechtstreeks ingebracht. Dat scheelt een volledige processtap. Ook de CO2-uitstoot kan met 80% worden gereduceerd. De duurtest wordt deels gesubsidieerd door de EU en Nederland.

%d bloggers liken dit: