‘Mini Plastik Havenfestival’

‘Mini Plastik Havenfestival’

Dit jaar is er geen Havenfestival, maar een groep enthousiaste vrijwilligers besloot om wel een opruimactie op de kades in de havens van IJmuiden te organiseren. Dit gebeurde op de traditionele dag aan het einde van de vakantie afgelopen zaterdag 27 augustus. Daarmee is het eerste ‘Mini Plastik Havenfestival’ geboren.

Om 12 uur werd er verzameld op het binnenterrein van de KNMR op de Trawlerkade. Na een korte briefing over wat de bedoeling is en waarom, gingen de deelnemers plastic en ander zwerfvuil oprapen. Want dat hoort niet op de Havenkades thuis. Het weghalen voorkomt dat vogels het voor voedsel aanzien, of dat het van de kade afwaait en in het water terecht komt.

Velsen ondersteunt dit initiatief en leent grijpers, zakhouders en handschoenen uit. Afvalverwerkingsbedrijf HVC helpt het zwerfvuil af te voeren. Om drie uur werd er in lunchroom Bart afgesloten met een muzikaal ‘stekkerloos bedanklied’, verzorgd door koororkest Together. Ook werden er met meezingboekjes liedjes gezongen over IJmuiden en jutten.