Opnieuw tientallen mensen gered

Opnieuw tientallen mensen gered
Foto: IJRB / Ko van Leeuwen

Het blijft oppassen geblazen bij een sterk aflandige wind, zo waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland. Verschillende badgasten met drijfvoorwerpen kwamen de afgelopen dagen in de problemen. Verder werd afgelopen week bekend dat de 17-jarige Duitse, die de week ervoor bij Egmond uit een mui werd gered, alsnog is overleden.

Daarmee is dit seizoen het elfde dodelijke slachtoffer tijdens zwemrecreatie te betreuren. De reddingsbrigade kwam afgelopen week 951 keer in actie, waarvan 54 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie; 689 keer werd er eerste hulp verleend en honderd kinderen werden herenigd met hun ouders. Verder werden 101 opvarenden (waaronder 69 kitesurfers) geholpen.

Als gevolg van de sterke aflandige wind begin van de week kwamen verschillende badgasten dus in ernstige problemen met hun drijfvoorwerp. Zij dreven af door de wind en moesten door de reddingsbrigade worden teruggebracht naar de kust. Op verschillende plaatsen langs de kust moesten de lifeguards in actie komen voor zwemmers die door sterke (mui)stromingen niet meer op eigen kracht terug konden komen naar de kant.