Vuile lucht: vijf peuken p/d meeroken

Vuile lucht: vijf peuken p/d meeroken
Foto: RTV Seaport / Ron Pichel

Ongemerkt (!?) roken inwoners van Noord-Holland gemiddeld meer dan ‘vijf sigaretten’ per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen. Rotterdammers roken het meest per dag mee. Velsen staat niet in de door Milieudefensie opgestelde top tien, maar wel op plaats 158 van alle gemeenten.

Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Met een wetenschappelijk rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. De hele lijst met gemeenten en provincies is te vinden op de website van Milieudefensie.

Het maakt niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Milieudefensie: “Meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten”. Omdat Velsen een kustplaats is verdwijnt slechte lucht hier eerder dankzij wind uit zee, aldus Milieudefensie. “In Velsen roken we 5,2 sigaretten mee per dag.”