‘Pont voor fietser toch echt gratis’

‘Pont voor fietser toch echt gratis’
"GVB Pont 8" by Eriksw - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Het is op ‘de heen en weer’ tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid gezelliger geworden. Tot die conclusie komt ook journalist Pieter van Hove van de IJmuider Courant. Maar er zijn meer gebruikers die de sfeer aan boord als prima ervaren. Voor alle duidelijkheid, fietsers, bromfietsers en wandelaars worden gratis over gezet.

Ook een andere verslaggever, onderweg naar het Witte Theater, keek vreemd op toen de fietsende vakantieganger uit Drenthe z’n portemonnee trok en vroeg hoe duur het was! “Betalen! Welnee meneer, u mag helemaal voor niets mee naar de overkant was het antwoord.” Bij Akersloot misschien, op de pontjesroute, maar niet in Velsen.

Veel nieuwe gezichten stelde Van Hove vast sinds de Velsertunnel dicht is. Van keurige zakenlui op splinternieuwe tweewielers (rugzak achterop), tot moeders die hun kinderen voor- en achterop hun fiets meetorsen. Ook vrachtauto’s maar minder dan was ingeschat. “Het leukste is nog dat IJmondianen hun eigen gebied ontdekken”, aldus Van Hove.