Velserbroek toplocatie voor gierzwaluw

Velserbroek toplocatie voor gierzwaluw
ALKMAAR - Gierzwaluwen zoeken hun netjes op in de binnen stad van Alkmaar tijdens het tellen van de vrijwillergs van het Noordhollands Landschap. FOTO: © DUTCHPHOTO

De afgelopen vijf jaar telden vijftig vrijwilligers, verdeeld over twintig plaatsen in Noord-Holland, gierzwaluwen. In Velserbroek bleek de Kamp- en Weidbuurt een ware kampioen onder de nieuwbouwwijken. Nergens in Noord-Holland is een buurt van vergelijkbare ouderdom te vinden, waar zoveel gierzwaluwen huizen.

Ze broeden vooral onder dakpannen. Tellers van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, Piet Kok, Nico de Bont, Peter Pennock en Erwin Robbertz, die de afgelopen vijf jaar telden, zagen begin juli liefst zeventig gierzwaluwen boven de nestplaatsen in de buurt cirkelen.

Het telproject is afgesloten en nu gaat Landschap Noord-Holland, analyseren of de gierzwaluwen drastisch achteruit gaan, zoals velen vrezen. Dat de vogels worden geteld en niet de nestplaatsen, komt doordat de nestelplaatsen, lastig in kaart te brengen zijn. Eind van de winter worden de resultaten van vijf jaar tellen bekend.