In Memoriam: Jac Zuurbier

In Memoriam: Jac Zuurbier
Foto: RTV Seaport


23 september 1942 – 25 juni 2016

Zaterdag is na een kort ziekbed Jac Zuurbier overleden. De geboren en getogen Velsenaar was bekend als raadslid, statenlid, gedeputeerde, docent economie en verslaggever van onze lokale omroep RTV Seaport.

Geboren in 1942 groeide hij op in de Tuindersstraat te IJmuiden in een katholiek gezin met drie oudere zussen en een jongere broer. Hij was al vroeg geïnteresseerd in sport, journalistiek en politiek. Na de mulo werd hij onder andere sportverslaggever voor de IJmuider Courant en lid van de jongerenafdeling van de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1966 werd hij voor deze partij het jongste raadslid in Velsen. Een jaar later maakte Jac de overstap naar de net opgerichte Politieke Partij Radicalen (PPR), een afsplitsing van de KVP. Dat werd hem door diverse katholieke partijgenoten niet in dank afgenomen. Namens de PPR was hij van 1970 tot 1982 lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland en van 1974 tot 1978 zelfs gedeputeerde: de jongste die onze provincie ooit heeft gehad. Dit zag hij zelf als een vroeg hoogtepunt in zijn carrière, waarover hij graag en dikwijls sprak.

In 1982 keerde Zuurbier terug naar de gemeentelijke politiek. Dit keer namens Progressief Velsen, op dat moment een samenwerking van PSP en PPR. Na zijn politieke carrière belandde Jac in het onderwijs. Als docent economie op het Ichthus College had hij in de jaren tachtig en negentig vele Velsenaren in zijn klas. Daarna heeft hij een aantal jaren als docent en studieleider op de Hogeschool van Amsterdam gewerkt. Hij was maatschappelijk en bestuurlijk actief, onder meer als voorzitter van Stichting Ontwikkelingssamenwerking Velsen (verantwoordelijk voor projecten in Galle op Sri Lanka), van het bovenschoolse bestuur van het bijzonder basisonderwijs in Velsen en sinds kort van de Kennemer Sociëteit.

Sportief gezien was Zuurbiers hoogtepunt de Elfstedentocht, waaraan hij vier keer deelnam en die hij drie keer uitreed. Trots was hij ook op zijn koninklijke onderscheiding; Ridder in de Orde van Oranje Nassau in 2004. Op latere leeftijd werd Jac verslaggever bij RTV Seaport, begon als verslaggever van de gemeenteraad en maakte daarna de talkshow Velsen Centraal en het Telstarjournaal. Ook was hij politiek commentator bij programma’s rond de verkiezingen en als reporter sprak hij talloze mensen voor de camera. Een van zijn laatste interviews voor onze omroep was met burgemeester Weerwind, vlak voordat laatstgenoemde zijn overstap naar Almere bekend maakte.

In februari kreeg Jac, die als fanatiek schaatser en skeeler nooit rookte, te horen dat hij longkanker had. Twee weken geleden kreeg hij als complicatie van deze ziekte en de behandeling een herseninfarct, die hem uiteindelijk fataal is geworden. Jac Zuurbier is 73 jaar geworden. Zaterdag is zijn uitvaart.