‘Zoektocht naar Jan Bonekamp’

‘Zoektocht naar Jan Bonekamp’

Op 21 juni 1944 overleed verzetsman Jan Bonekamp. De IJmuidense hoogovenarbeider was toen 30 jaar. Hij liet een vrouw en dochter achter. Het aantal onbeantwoorde vragen over deze verzetsheld neemt naar verluidt toe. Het herdenkingscomité van Jan Bonekamp probeert ze te beantwoorden in een publicatie.

Het Bonekamp herdenkingscomité doet daarom een dringende oproep aan alle inwoners uit de IJmond om herinneringen en documenten te helpen verzamelen om vragen te kunnen beantwoorden en om zo tot een evenwichtig en gefundeerd beeld te komen van deze man. Erik Gerritsma (erikgerritsma@gmail.com of 06 2639 6078) noteert de reacties.

Er zijn veel vragen: Hoe werd hij verzetsheld? Hoe is hij opgegroeid? Hoe stond hij in het leven? Hoe kwam hij in contact met de sociale beweging, de vakbond en de communistische partij? Wat voor rol speelde hij daarin? Wat deed hij bij de Hoogovens, waar hij chauffeur was? Met wie had hij daar contact? Al tien jaar wordt Bonekamp op initiatief van Conny Braam op de vierde mei herdacht.