‘Prachtig vette haring’

‘Prachtig vette haring’
Vaatje vol haring bij restaurant IJmond. Archieffoto: RTV Seaport / Ron Pichel

De eerste berichten zijn hoopgevend. “De ‘Hollandse Nieuwe’ is van uitstekende kwaliteit”, aldus de IJmuider Courant. Over wat ons te wachten staat meldt de krant dat Agnes Leewis van het Visbureau nu al zegt ‘vol vertrouwen kijkt naar het begin van het nieuwe haringseizoen’.

Alle reden om de haringparty van OV IJmond in Vishal D (Halkade, IJmuiden) op donderdag 23 juni in de agenda te noteren. Volgende week dinsdag is de veiling van het eerste vaatje, zo bericht de IJmuider Courant die een speciale verslaggever naar de visgronden stuurde. Zijn verslag wordt ‘met smachtende blik’ tegemoet gezien. De eerst ladingen Hollandse Nieuwe zijn naar verluidt al overgebracht.

Vorig jaar nog moest de start van het haringseizoen met een week worden uitgesteld ‘omdat de haring te mager was’. Maatjesharing moet, om het predicaat Hollandse Nieuwe te krijgen, minimaal 16 procent vet bevatten. Directeur Leewis kan meedelen dat er nu sprake is van een vetpercentage dat al tegen de twintig zit.