Kanon als pronkstuk in Bunkermuseum

Een kanon dat in de ovens van Tata Steel dreigde te verdwijnen is gered van de ondergang. Sinds deze week maakt dit pronkstuk deel uit van de collectie van het Bunkermuseum IJmuiden. Zondagmiddag kan het publiek er vanaf 12 uur kennis mee maken. Het verhaal van dit kanon begint in 1898 in Duitsland waar de firma Krupp het bouwde, waarna de Nederlandse Marine het kocht. Na omzwervingen langs andere musea kwam het in IJmuiden terecht. Het was voorbestemd om op het Fort Eiland geplaatst te worden, maar 13 ton aan staal zet je niet zomaar over. Op zijn tijdelijke plek in het havengebied kon het ook niet blijven, en zo kwam dit kanon deze week naar het Bunker Museum. Kennis maken met dit stukje Nederlandse militaire geschiedenis kan in het Bunker Museum, Badweg 38. Kijken kan komende zondag al, van 12:00 tot 17:00 uur, tijdens de gezamenlijke museummiddag van de Velsense musea.