Kanon als pronkstuk in museum

Kanon als pronkstuk in museum
Foto: RTV Seaport / Ton van Steijn

Een kanon dat in de ovens van Tata Steel dreigde te verdwijnen is gered van de ondergang. Sinds deze week maakt dit nieuwe pronkstuk deel uit van de collectie van het Bunkermuseum IJmuiden. Zondagmiddag kan het publiek er vanaf 12 uur kennis mee maken.

Of je nu kunt zeggen of het een Duits kanon is valt nog te bezien. Het verhaal van dit kanon begin als volgt. Het is rond 1898 in Duitsland door de firma Krupp gebouwd, maar het werd door de Nederlandse Marine gekocht. “Na een aantal jaren aan boord van een kruiser, werd het naar verluidt door de Nederlandse Landmacht in een kustbatterij geplaatst. Hoewel dat niet bij IJmuiden was, hebben identieke kanonnen ook ooit de monding van het Noordzeekanaal bewaakt. Deze zijn echter vernietigd door het Nederlandse leger, nog voordat de Duitsers er in mei 1940 over konden beschikken” zo laat het museum weten.

Na enkele omzwervingen langs andere musea is het uiteindelijk in IJmuiden terecht gekomen. Het was voorbestemd om op het Fort Eiland geplaatst te worden, maar 13 ton aan staal zet je niet zomaar over. Op zijn tijdelijke plek in het IJmuidense havengebied kon het ook niet blijven, en zo kwam dit kanon deze week naar het Bunker Museum. “Hiermee kunnen we weer een onderdeel van de militaire geschiedenis van IJmuiden belichten, waar Duitsland nu eens niets mee te maken heeft. Nou ja, bijna niets”, aldus het museum.

Voor een uitgebreidere kennismaking met dit stukje Nederlandse militaire geschiedenis, is publiek welkom in het Bunker Museum IJmuiden aan de Badweg 38. Kijken naar dit kanon kan komende zondag al. Er is die dag van 12:00 tot 17:00 uur de gezamenlijke museummiddag van de Velsense musea. Bezoekers kunnen dan gelijk kennismaken met nog een ander stukje Nederlandse militaire geschiedenis. “Veteranen van UNIFIL (United Nations International Force in Lebanon) zijn dan met een aantal van hun voertuigen bij ons te gast”, zo bericht het museum zelf via Facebook.

[gss type=”slideshow” ids=”15588,15586,15585,15584,15583,15582,15587″]