Engelssprekende klusjesmannen in Velsen

Engelssprekende klusjesmannen in Velsen
Google Streetview

Patrouillegemeenschap Horen, Zien, Melden (HZM) waarschuwt voor Engelssprekende klusjesmannen in Velsen. De mannen zijn inmiddels opgedoken in Velsen-Zuid (Thorbeckelaan en Stationsweg) en in Driehuis (Marnixstraat).

Volgens HZM gaan de mannen langs woningen om verschillende diensten aan te bieden. “Op de Marnixstraat probeerden de mannen coating te verkopen voor de grond”, aldus HZM. “Ze zouden oranje veiligheidsvesten dragen met zwarte broeken en zouden richting de PC Hooftlaan lopen.”
Op de Stationsweg in Velsen-Zuid bood een Engelssprekende man aan om de tuin te doen. Toen de bewoner vertelde geen interesse te hebben, werd de man agressief.

Discussies
De politie waarschuwt dat in het verleden dergelijke klusjesmannen vaak niet de afgesproken prestatie en de verwachte kwaliteit leverden. Ook ontstaan er achteraf regelmatig discussies over een te hoge rekening. “Er is echter alleen sprake van een strafbaar feit wanneer er daadwerkelijk aangetoond kan worden dat de bewoners opgelicht zijn”, aldus Horen, Zien, Melden (HZM). “In de overige gevallen gaat het dan om een civiel geschil.”

Informatie delen
De politie raadt geïnteresseerden aan vooraf een gespecificeerde offerte aan te vragen en de identiteit van de klusjesmannen vast te stellen zodat een weloverwogen besluit kan worden genomen over het toekennen van de opdracht.
Agenten roepen inwoners in Velsen op om de informatie met betrekking tot de klusjesmannen met elkaar te delen. “Met name de WhatsApp-groepen kunnen hierin bruikbaar zijn”, aldus de politie. “Dit kan helpen voorkomen, dat mensen door deze Ierse klusjesmannen worden opgelicht.”