Persconferentie vondst explosieven

Persconferentie vondst explosieven
Foto: RTV Seaport / Dennis Gouda

De instanties in IJmuiden zijn in verhoogde staat van paraatheid, omdat er mogelijk binnenkort gevaarlijke bommen gevonden kunnen worden uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen kunnen, als ze aangeraakt worden, binnen korte tijd ontploffen.

Dat heeft de burgemeester van Velsen zojuist laten weten tijdens een persconferentie. Amy Koopmanschap benadrukt dat de kans klein is dat er zo’n bom gevonden wordt, maar wil wel omwonenden informeren wat ze moeten doen. “Dat gebeurt via NL Alert, maar mensen moeten ook weten dat het luchtalarm afgaat. Ik wil benadrukken dat als het luchtalarm gaat: ga naar binnen, doe je ramen dicht en zet RTV NH op radio of tv aan.”

Het gaat om zogenaamde ‘spontane bommen’ die binnen een half uur kunnen ontploffen. Volgens de burgemeester is de kans dat dit gebeurt heel klein, maar het risico is er. “Dat zijn we aan het voorbereiden. Foto’s en video op www.rtvseaport.nl