Persconferentie vondst explosieven

Persconferentie vondst explosieven
Foto: RTV Seaport / Dennis Gouda

De instanties in IJmuiden zijn in verhoogde staat van paraatheid, omdat er mogelijk binnenkort gevaarlijke bommen gevonden kunnen worden uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen kunnen, als ze aangeraakt worden, binnen korte tijd ontploffen.

Dat heeft de burgemeester van Velsen zojuist laten weten tijdens een persconferentie. Amy Koopmanschap benadrukt dat de kans klein is dat er zo’n bom gevonden wordt, maar wil wel omwonenden informeren wat ze moeten doen. “Dat gebeurt via NL Alert, maar mensen moeten ook weten dat het luchtalarm afgaat. Ik wil benadrukken dat als het luchtalarm gaat: ga naar binnen, doe je ramen dicht en zet RTV NH op radio of tv aan.”
Drukgolf

Het gaat om zogenaamde ‘spontane bommen’ die binnen een half uur kunnen ontploffen. Bij die explosie vliegen metaalscherven door de lucht en kunnen door de drukgolf ramen in de omgeving springen. Volgens de burgemeester is de kans dat dit gebeurt heel klein, maar het risico is er. “Dat zijn we aan het voorbereiden. We hebben geoefend met de hulpdiensten en bedrijven in het gebied.”
IJmuiden lag in de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur. Veel bommen zijn toen ontploft, maar 10 procent niet. Aangezien er binnenkort wordt begonnen met de bouw van een nieuwe zeesluis moet de haven bomvrij zijn. Eerder werden er al honderden kleine explosieven gevonden in de haven.

Het gebied dat uitgekamd moet worden is enorm: maar liefst 80 voetbalvelden. Er is een specialistisch bedrijf ingehuurd om de klus te klaren. Naar verwachting duurt de zoektocht nog drie maanden.

[gss type=”slideshow” ids=”14503,14504,14505″]